Понеділок, 29.04.2024, 09:00
Вітаю Вас, Гість
Головна » 2012 » Серпень » 15 » Вийшла в світ збірка Ярослава Дзісяка (Дорожного) "Серед гомону вітру між трав"
19:23
Вийшла в світ збірка Ярослава Дзісяка (Дорожного) "Серед гомону вітру між трав"
14 серпня 2012 року побачила світ авторська книга Ярослава Дзісяка (Дорожного) "Серед гомону вітру між трав", в якій автор запрошує читачів у загадкову мандрівку своєї фантазії та світосприйняття, які знайшли втілення у поетичній формі.
До книги увійшли:
"Сутінкове", "Умовна свобода", "Мереживо шиття", "Монолог Гілки", "Тривожність", "Аґрус", "Прощання Мавки Лісової", "Опік заздрості", "Замок-корабель", "Спокусити Час", "Місце Недолі", "Невдаха альпініст", "Вперед", "Повз ліс і річку", "Абетка таємниць", "Облік Долі", "Двадцять шоста година", "У сфері загадковій", "Посли Неба", "Слізливі липи", "Батькам", "Пошуки погляду", "Чарівний аромат", "Ангел босоніж", "Канон світил", "Насуплений місяць", "Отара думок", "Набат вагань", "Корал", "Бережений Богом народ?", "Рабська душа?", "Гурман іронічний", "Осінь в гадці", "Звабливість кави", "Чекання снів", "У «Рудому коті»,"Осінній календар", "Хода осені", "Межа шляху", "Мрійні вітрогони", "Вітер-спортсмен", "Ласунка", "Входження у сни", "Я відступаю", "Блякла осінь", "На дорозі не пройдених миль", "У пошуках Мавки", "Незбагненність", "Листяне", "Бо ж світло потребує висоти", "Яка ж то осінь без любові?", "З іншого життя", "Just want to ask (Спитати щиро хочу)", "Прямують кроки", "Жінка на полюванні снів", "Ріже правда в очі", "Живу я в іншім світі", "Стіна життя", "В тенетах рядків", "Байдужі гори", "Медитативне чаювання", "Кавова медитація", "Відбувся суд", "In the fog (В тумані)", "Ранковій феї", "Небесна пектораль", "Всміхнись журбі", "Тьмяні рожеві окуляри", "Минає тридекадник", "Жонглерка слів", "Подяка Богу", "Творці реальності", "Вітання Мавці лісовій", "Ходіння стрілки", "Водяні натхнення", "Рубіж ліміту", "Намисто літер", "Сказилася зима", "В неділю Трьох святих", "Іскри очей художніх", "Нічний крамар", "Лютневий триптих", "Ода інфляційним купюрам (моєї колекції)", "Марцевий сніг", "Діалог про щастя (у співавторстві з Нею)", "Небесний етикет", "Робота хмар", "До променя", "Я знову хочу в Еквадор", "Чорний ворон в сірім небі", "До Міжнародного дня поезії", "Пані впевненість", "Я похилив думок поставу", "Пишу про Ніч", "Чорні плями", "Заздрість мобільному телефону", "І з п’єдесталу гордо споглядай", "Поїзд крізь ніч".

Формат 84х108 1/32
Ум.друк.арк.4,41
Папір офсетний,
Титулка м’яка, 84 стор.
ISBN 978-966-2758-08-5

Передмова до книги

«Розбурханість емоцій, сподівань…»

Ось таким рядком розпочинається у цій збірці один з віршів молодого поета Ярослава Дзісяка. Як на мене, то це трислів’я і є тією умовною віссю, наколо якої здійснює свій обертальний поступ віршотворення автора, де, як він стверджує, «свобода помислів і кроків». Це вирізняє літератора з-поміж інших молодих «Я». серед багатьох рукописів, які потрапили мені до рук цього року, вперше зустрів твори конкретно датовані, навіть погодинно. Чи так легко пишеться Ярославові? Коли б знати. Відчувається, що автор не йде у літературу затяжною стежиною. Продуковані ним твори навпростець потрапляють до читача. На сьогоднішній день цьому ніхто не може завадити. Силабо-тонічні строфи деінде не витримані у поставі, а рядки інколи за інверсовані. Здається, що строгість класичної форми стискає виклад. Таке обрамлення поетичного слова і притаманне Я. Дзісяку. Попри те вірші, погодьтесь, мають несподівано оригінальні назви, а саме: «Абетка таємниць», «Облік долі», «Двадцять шоста година», «Ангел босоніж» та ін. Така метаморфічність, пошуковість образності є добротною ознакою поезії.
Прикметний відбиток на віршах безперечно залишає фах автора. Та й чи може кандидат історичних наук Ярослав Дзісяк не збагачувати історизмами власне художнє письмо? Звісно, ні. Звідси Мавка, Леля, Перелесник, Ява, Чічен Іца (місто-столиця майя), інки, санскрит. Принагідно згадується Сергій Плачинда: «Давньоукраїнська міфологія залишилась на довгі століття в поетичному світогляді Українців…»
Ще одне крило тримає поезію Ярослава – любовна лірика. Якщо характеризувати їх двома рядками, то це звучить так:
«Цілунки, пристрасть, кава
В чарівну ніч, в любові днину…»
Зазирнути у світ чиєїсь любові неможливо. Бачимо лише те, що і як подає поет, переживає його ліричний герой, в міру витонченості й сили звучання строфи, щирості викладу.
Є в книжці вірші, які майже не піддаються редагуванню, де право на правку має виключно автор. В іншій же подачі це була б поезія не Ярослава Дзісяка.
Отже, вдумливий читачу, сприйми написане поетом як належне, віднайшовши для свого серця рядки мудрі, вагомі й світлі.

Володимир Кравчук
поет, член Національної спілки письменників України

Звернення автора до читачів

Шановне творче товариство,

Вашій увазі пропонується чергова подорож у Час історії та простір географії, куди сягнули транспортні засоби моєї поетичної уяви. Поетична мандрівка, тривалістю дев’ять місяців – мабуть живіт думок у музи вже дозрів. І Вітер супроводжує нас. Попросимо його, нехай напне вітрила замку-корабля: бізань, і грот і фок брамсель та клівер наших бачень. І помандруємо серед гомону вітру між трав, тенетами рядків в реальність, яка відкриє шлях для зацікавленого читача у дещо інший світ і свідомість теж інакшу. Взаємне переплетення буття і духу диктують рядки поезій, озвучені теплим вітерцем – Перелесником, і десь листочки травинкам шепочуть свої таємниці. А вітер радісно звіє з давніх часів призабутої нашої міфології, де нам посміхнеться Мавка лісова, Русалка, Лель і Леля, інші казкові та реальні персонажі. У надширокому вимірі міжпланетної галантності, до нас звертається босоногий ангел, що ступає на Землю берегом смутку і хвиля в борт ходінням стрілки запитує про дальший шлях нашої злободенної соціально-державницької реальності та особистої, зокрема – про опіку на народом, про судилище, про умовну свободу і рабську душу.
Та сподіваюсь, Ранкова фея, Ласунка, Жінка, на полюванні снів, Нічний крамар, що звільняє уяву мрій, складуть приємне смакування в час поетичних мандрів цією книгою. Отож, мандруймо у гуморі, в змозі…

Ярослав Дзісяк (Дорожний)
Прикріплення: Картинка 1
Переглядів: 1114 | Додав: lilia_stasuk | Рейтинг: 5.0/2

Інші публікації видавця

Побачила світ збірка Богдана Гордійчука "...
побачила світ книга Олександра Краковецького ...
Вийшла в світ збірка Галини Онацької "По...
Побачила світ збірка Тараса Кордонця "А ...
Вийшла в світ книга Юрія Пархоменка "Вим...
Вийшла в світ збірка Наталії Осипчук "Са...
побачила світ збірка Юлії Кирпатенко "Га...
Вийшла в світ збірка Євгенії Комісарук "...
Вийшла в світ книга Єви Пономаренко "ВПА...
Побачила світ книга Наталії Осипчук "Осі...
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]